Cybersikkerhed åbner døren til konkurrencefordele

Cybertruslen stiger, men sikkerhedstiltag er meget mere end et nødvendigt onde. Der er nemlig konkurrencefordele at hente, når virksomheden investerer i cybersikkerhed. Jo flere tiltag, jo flere fordele. Så det er bare at komme i gang.

Mand med laptop og data

ForfatterD-mærket
Udgivet04.04.2023

De tiltag, du indfører i dag, vil styrke din konkurrencemæssige position i morgen. Industriens Fonds Cyberbarometer peger på en klar sammenhæng mellem øget cybersikkerhed og forretningsfordele, og fordelene indtræffer det øjeblik, virksomheden begynder at prioritere arbejdet. Sammenhængen opleves af 56% af de adspurgte små og mellemstore virksomheder i undersøgelsen bag Cyberbarometeret.

Det giver simpelthen et forspring over konkurrenterne at prioritere cybersikkerhed og digital ansvarlighed. Det sker på tre niveauer: 1) Effektivitet og nytænkning 2) Tillid, og 3) Bundlinje. Det er tydeligt, at jo flere tiltag virksomheden indfører, jo større gevinst er der at hente inden for alle tre kategorier, og jo bedre er virksomheden positioneret i forhold til konkurrenter. Sammenhængen gælder på tværs af alle brancher.

En lignende sammenhæng er påvist i en undersøgelse af McKinsey & Company, nemlig at forbrugerne tillægger digital tillid stor betydning. Tillidsfuldt omdømme og databeskyttelse vejer lige så tungt som for eksempel leveringstid og kan næsten konkurrere med pris, når det kommer til forbrugernes beslutningsgrundlag før køb.

Rapporten peger også på, at markedsledere indenfor digital tillid vinder mere og taber mindre end den gennemsnitlige virksomhed. Det er nemlig 1,6 gange mere sandsynligt at de virksomheder, som rapporten kalder digital trust leaders, vil opleve en stigning i omsætning på mindst 10 % årligt. Det samme gælder for væksten af virksomhedens EBIT. Det drejer sig om de virksomheder, der er dedikeret i arbejdet med digital tillid og sikrer forankring og implementering i virksomheden.

Cyberbarometeret anbefaler tiltag indenfor ledelsesforankring- og styring, rutiner og træning samt teknik, der alle er reflekteret direkte i D-mærkets kriterie et til fire. At blive D-mærket er derfor et sikkert skridt i at forberede virksomheden på et cyberangreb og samtidig høste konkurrencefordele.

”Cyberbarometeret beviser en direkte sammenhæng mellem virksomheders cybersikkerhedsindsats og konkurrencefordele. Og fordelene indtræffer allerede fra den allerførste indsats. Det understreger, at SMV’er ikke skal holde sig tilbage, selvom de til en start synes, at cybertruslen ikke rammer dem og arbejdet med det kan være bøvlet. Det gælder simpelthen bare om at komme i gang” siger Mikael Jensen, direktør for D-mærket”

D-mærket vil tage din virksomhed gennem 6 trin, som starter med nogle simple spørgsmål, der definerer de krav og kriterier, som netop din virksomhed skal leve op til. Herefter starter en selvevaluering, som giver et overblik over, hvor langt virksomheden allerede er på rejsen mod en mere sikker forretning, og hvilke indsatser der udestår for at nå i mål. Det kan fx være indsatser inden for styring- og forankring i ledelsen, eller teknik, der skal sikre virksomhedens systemer, eller måske mangler der at blive stillet krav til leverandørernes it-sikkerhed.

Vi arbejder for bl.a. at løfte danske virksomheders digitale sikkerhedsniveau til at være det højeste i EU og gøre virksomhedernes digitale sikkerhedsniveau til en konkurrencefordel.

Industriens Fond står bag D-mærket i samarbejde med Dansk Industri, Dansk Erhverv, SMVdanmark og Forbrugerrådet Tænk. D-mærket støttes af Erhvervsstyrelsen og er en uafhængig privat organisation.