De 100 første D-mærkede virksomheder: Sådan bruger vi D-mærket
De første 100 virksomheder har nu fået D-mærket. Det er en milepæl ikke bare for D-mærket, men for den digitale tryghed i erhvervslivet og i Danmark.

Milepælen fejrede vi med et festligt og velbesøgt arrangement i den smukke festsal på Axelborg, hvor nogle af de 100 digitale pionerer og andre centrale aktører omkring digital ansvarlighed delte ud af deres erfaringer med D-mærket.
100 virksomheder udgør en del af frontløberne i erhvervslivets arbejde med it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse. De er alt fra enkeltmandsvirksomheder til virksomheder med flere end 1.000 medarbejdere og på tværs af brancher. Fælles for dem er, at de har så stærk en digital rygrad, at de er blevet anerkendt med D-mærket.
Milepælen er nået på lige godt tre år, siden D-mærket blev lanceret. De 100 går forrest, og lige bag dem arbejder yderligere 1.800 virksomheder lige nu med D-mærkets kriterier. Hver dag går tre nye virksomheder i gang med at styrke deres digitale sikkerhed og ansvarlighed.
Det er et vidnesbyrd om, at det er lykkedes at skabe en mærkningsordning, der favner alle virksomheder, som Malene Stidsen sagde på scenen. Hun er programchef for cybersikkerhed hos Industriens Fond, der står bag D-mærket sammen med Dansk Erhverv, Dansk Industri, SMVdanmark og Forbrugerrådet Tænk.
Samme vidnesbyrd gav nogle af de 100 pioner-virksomheder, som på scenen delte deres erfaringer med D-mærket og it-sikkerhed. Vi har her samlet nogle udvalgte råd og indsigter, som de delte til inspiration for de mange virksomheder, der står over for at styrke deres egen digitale sikkerhed og ansvarlighed:
1. D-mærket er et stærkt værktøj for SMV’er.
Det er nemlig ikke overkill, men en overskuelig måde at få struktur på arbejdet med it-sikkerhed. Sådan sagde CEO Kim Jensen fra Lexoforms, som var en af de allerførste til at opnå D-mærket i efteråret 2021. Det har været helt centralt i udviklingen af D-mærket, at det også tilbyder mindre virksomheder en tilgængelig og effektiv ramme at arbejde i.
2. At have D-mærket i hånden udløser konkurrencefordele.
I en digital verden er tillid en stærk valuta, og D-mærket giver en synlig krog at hæfte tillid op på for virksomhedens kunder. Som IT Operations Manager Ulf Ståhl fra Mediq Danmark, som er en af de seneste D-mærkede virksomheder, fortalte: ”D-mærket giver os fordele i udbud, fordi vi kan vise, at det her, det har vi styr på!”
3. D-mærket er katalysator for den interne dialog.
Flere af virksomhederne på scenen fremhævede D-mærkets bidrag til at skabe en fælles samtale og kultur omkring digital ansvarlighed. Blandt andet berettede Information Security Officer Egzon Meha om at bruge det som et meget konkret værktøj i samarbejdet mellem it- og sikkerhedsafdelingen og direktionen i Comwell, som har fået D-mærket for nylig.
4. Se D-mærket som forretningsudvikling, ikke blot som compliance.
Den læring delte Vicky B. Lorenzen fra VBL Rådgivning, som er en af de seneste til at få sin indsats anerkendt med D-mærket. Hun har ikke blot set processen som en øvelse i at sætte flueben, men som en anledning til at definere forretningens værdi og risici ved at stille spørgsmål som ”hvad er mine forretningskritiske data, og hvor længe kan jeg undvære dem?”
En stor tak skal lyde til alle deltagerne på dagen, til de første 100 D-mærkede virksomheder, til de 1.800 i proces og til alle andre, som bakker op om D-mærket og bidrager til et stærkere digitalt Danmark.
Det er et stort arbejde at bygge en mærkningsordning fra bunden, særlig inden for et komplekst felt som it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse. Derfor er det en stor fornøjelse at få bekræftet og fejre den værdi, D-mærket skaber ude i virksomhederne.